Het voorjaar is begonnen en de eerste activiteiten van de wilde bijen en andere insecten zijn al weer waargenomen in de tuinen. Zoals jullie weten dragen wij deze kleine dieren een warm hart toe en proberen wij heen zoveel mogelijk te helpen met kleine aanpassingen in de groene omgeving. Denk hierbij vooral aan beplanting (voedsel) en insectenhotels (huisvesting). Wilde bijen vestigen zich vooral in een omgeving waar zij deze twee factoren vinden. Het belang van ieder jaar terugkerende vaste beplanting is hier van wezenlijk belang.

Om jullie meer inzicht te geven welke planten de wilde bijen bezoeken gaan wij iedere maand één of meer planten bespreken die de insecten, wilde bijen en vlinders ondersteunen. Al deze planten worden zeer goed bezocht en dragen wezenlijk bij aan het voortbestaan van deze zo belangrijke dieren.

Wilde bijen zijn namelijk kruisbestuivers. Zij verzamelen stuifmeel om voedsel te creëren voor het nageslacht. Tijdens deze doorlopende zoektocht bestuiven zij veel van de planten die ons van voedsel voorzien. De eerste harde werker die je nu ziet vliegen is de Hommelkoningin. Zij is een bijzonder verhaal, maar daar komen wij in een later bericht op terug. Wel is het goed je te realiseren dat er van de van de 27 hommelsoorten in Nederland er 17 op de lijst van bedreigde soorten staan en zeven al verdwenen zijn uit ons land. Ook bijensoorten die afhankelijk zijn van het stuifmeel van klaverachtigen (vlinderbloemen) doen het slecht: van deze specialisten staat 80% op deze rode lijst. Het is dus echt twee voor twaalf. Je ziet het misschien niet, maar er is wel degelijk iets aan de hand. Alle hulp van jullie kant is welkom!

De hommel vliegt op dit moment in onze tuin op de Pulmonaria (longkruid). Deze harde werkers zul je het hele jaar in de tuin gaan tegenkomen als je de juiste beplanting hebt.

De Pulmonaria is een schaduwplant die houdt van rijke vochthoudende grond. Zij bloeit vroeg (maart – april), maar laat je daarna nooit in de steek, omdat het blad aantrekkelijk blijft tot in het diepe najaar. Pulmonaria vormt een mooie combi met Helleboris en Paeonia. Maar het belangrijkste is dat de wilde bijen er gek op zijn.

Wij zijn regelmatig op de kwekerij, dus mochten jullie vragen of wensen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Pulmonaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

'depth' => -1, ) ); } ?>